marți, 5 aprilie 2011

Artistul lunii aprilie - Gina Ster


MATEI ENRIC: Cand ai descoperit pasiunea pentru arta?
GINA STER:Nu stiu exact de unde sa incep. La gradinita am participat la un concurs de desen. Trebuia sa desenam dupa poze din niste carti. Mi-a placut foarte mult acea experienta. Nu mai stiu daca am cistigat, dar mie imi place sa cred ca da. Apoi in scoala generala eram entuziasmata de fiecare data cind trebuia sa facem harti la geografie, iar la chimie aveam nota 10 pentru ca intotdeauna ma ofeream sa desenez planse mari cu tabloul lui Mendeleev sau diferite reactii chimice. Apoi la istorie scriam fiecare rind cu o alta culoare. Eu eram singura care avea un caiet colorat si multe pixuri de toate culorile pe banca si invatam si bine din aceasta cauza. Entuziasmul meu pentru a desena imi dadea o forta enorma sa fiu cit de buna se poate. Am continuat apoi cu peretii din camera mea, pentru ca simteam ca trebuie sa ating tot ce ma inconjoara. Mi-am facut un capricorn mare pe perete si am avut norocul sa iasa bine si sa nu ma certe parintii, apoi am facut portretele vecinelor mele si marea mea realizare la virsta de 13 ani a fost sa fac portretul celui mai bun prieten al meu, un baietel de 4 ani pe nume Alin. Cred ca pasiunea s-a nascut putin cite putin in copilarie. Pina sa ajung sa ma dedic in totalitate, a mai durat ceva timp.
M.E. Ai terminat Facultatea de Stiinte Politice. Ce influenta are acest fapt asupra artei tale?
G.S.Sa zicem ca ma plictiseam enorm la orele de la facultate si ca cel mai mult in facultate mi-a placut cind aveam de facut referate, pentru ca ma duceam la biblioteca si ma uitam la rafturile de arta. La citiva pasi de biblioteca era Muzeul de Arta si adesea ma duceam si ma uitam ore in sir la tiganca lui Grigorescu. Ma simteam foarte derutata si facultatea m-a facut sa ma deprim si sa pot sa imi revin luind o gura de aer pictind sau desenind. Inainte sa dau la Facultatea de Stiinte Politice le-am explicat parintilor ca vreau sa ma pregatesc pentru Facultatea de Arte, dar nefacind un liceu de arte, ci doar desenind peretii si facind portretele vecinilor, parintii nu au considerat ca ar fi o idee buna. Riscul parea prea mare, asa ca am inghitit in sec si am dat si intrat la Stiinte Politice. "Viata e grea", dupa cum spunea un prieten de-al meu. Ulterior mi-am dat seama ca intr-adevar nu ma atrage deloc sa ma implic in politica si mi-am continuat visarea la picturi si desene, oricind si la orice ora. Eu am observat ca atunci cind aleg un drum gresit, imi dau seama ce si cit de tare imi doresc ce mi se potriveste. Nu imi pare rau ca am dat la Stiinte Politice pentru ca astfel entuziasmul si dorinta de a face pictura a devenit si mai puternica.
M.E. Succint, cum poate fi definita viziunea ta artistica?
G.S.Este destul de simplu. Eu pictez ce vad in jurul meu si lucrurile care isi pun amprenta asupra mea. Imi plac oamenii si problemele lor si modul in care gindesc si ma fascineaza cind in diverse situatii ii regasesc pe ei in ceea ce fac eu. Din aceasta cauza si proiectul "Urme in umbre" a fost realizat in acest fel. Eu cred ca sintem intr-o mare parte formati din amprentele celor din jurul nostru si a lucrurilor care ni se intimpla. Cind interactionezi cu cineva nu poti sa iti dai seama de cine este, ci stii doar ce iti arata si eventual identifici in el stari pe care le-ai trait deja. De asta eu cred ca avem cite o particia din multi oameni cu care am intrat in contact si din multe experiente care ni s-au intimplat. Cum vad eu asta in momentul de fata ? Ca o amprenta pe pinza.
M.E. Ce curent, sau artist, a avut cea mai puternica influenta asupra ta?

G.S.Mi-a placut la nebunie Van Gogh, ca milioanelor de oameni de pe aceasta planeta, bine-inteles. Mi-a placut faptul ca desenind lucrurile simple intr-un mod foarte complex, a aratat faptul ca fiecare particica ce alcatuieste ceva este speciala si conteaza, oricit de mica ar fi ea.
M.E. Esti un artist plurivalent, ce utilizeaza o gama larga de procedee tehnice pentru a se exprima, pornind de la arta digitala, fotografie, pictura si colaj. Cum optezi pentru o anumita tehnica, atunci cand pornesti un proiect?
G.S.Nu-mi place sa folosesc acelasi stil chiar daca proiectul este diferit pentru ca imi da senzatia de monotonie. Imi place sa vin cu ceva nou de fiecare data, in primul rind pentru mine si pentru a-mi satisface placerea de a experimenta necunoscutul. Cum optez pentru o anumita tehnica ? E simplu. Trebuie sa fie intotdeauna diferita de proiectul antecedent.
M.E. Cum crezi ca se raporteaza un tanar artist, la scena culturala nationala si internationala?
G.S.Eu cred ca fiecare artist incearca sa isi gaseasca locul in scena culturala nationala si internationala si incearca sa vina cu ceva nou astfel incit sa se faca inteles cit mai bine si sa transmita mesajul lumii cit mai clar. De fapt este ca in orice domeniu, daca stai sa te gindesti la rece. Cu totii cautam sa evoluam, sa imbunatatim si sa fim mai buni.
M.E. Care sunt urmatoarele proiecte artistice pe care le planuiesti?
G.S. Planuiesc niste surprize. Dar in viitorul apropiat pot sa ma laud cu expozitia de la Washington, SUA, de Ziua Portilor Deschise si cu cea de la Bologna, Italia.
M.E. Cum iti petreci timpul liber, in afara sferei profesionale?
G.S. Eu intotdeauna am impresia ca tot timpul pe care il am este timpul meu liber. In mare parte fac tot ceea ce ma atrage. Sint o persoana foarte curioasa si imi place sa descopar si sa explorez "lumi necunoscute", cum zic eu. Evident ma inspir in pictura mea din absolut tot ce fac. Dar in general sint deschisa pentru orice: plecari pe munte, scufundari, plecari la pescuit, cu vaporul pe mare, in tari straine, plimbari cu bicicleta si cintatul la pian. 
BIOGRAFIE
7 ianuarie 1981, Brasov, Romania


Educatie:
Liceul Teoretic "Unirea" Brasov, clasa bilingva Franceza-Romana
Facultatea de "Stiinte Politice" in limba franceza, Universitatea Bucuresti

Martie 2010 - Parte din grupul de artisti Art738. (www.art738.com)


Expozitii:

martie 2011 - "9 Identitati" - Institutul Francez, Bucuresti (colectiva)
decembrie 2010 - "Expresii" - Salon de relaxare Noblezza, Bucuresti (colectiva)
noiembrie  2010 - "Arts and Craftsmanship" - Sediu "Green Pixel", in cadrul Noptii Agentiilor (colectiva)
septembrie 2010 - "What Color are you" - Arta ambientala stradala, Bucuresti (colectiva)
august 2010 - "Free Art / Street Art", Arta Stradala pe bannere de campanie, Copsa Mica (colectiva)
august 2010 - "Lumina si Culoare", Muzeul Stefan Jager, Jimbolia (colectiva)
august 2010 - "Insemnari vizuale Jimboliene", Jimbolia,  (colectiva)
iunie 2010 - "Story of the moment", StudioArte, in cadrul Noptii Galeriilor, Bucuresti ( colectiva)
aprilie 2010 - "Unfinished Project", Institutul IRECSON, Bucuresti (colectiva)


Un interviu realizat de Matei Enric


ALINT
 50x70 cm / acrilic pe panza / 2011

BLESTEM
100x100 cm / acrilic pe panza / 2011

DESCOMPUNERE
50x70 cm / acrilic pe panza / 2011

LAVA
130x60 cm / acrilic pe panza / 2010

NEGARE
130x60 cm / acrilic pe panza / 2010


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu