joi, 27 ianuarie 2011

Artistul lunii februarie - Anca Albani

Despre arta si influente stilistice cu  Anca Albani

Ai terminat Universitatea de Arta sub indrumarea profesorului Sorin Ilfoveanu. 
Ce influenta a avut asupra ta mediul artistic in care te-ai dezvoltat?

Este aproape imposibil ca un anumit mediu sa nu isi lase intr-o mica sau mai mare masura amprenta asupra ta. Totul tine de eul fiecaruia de a-si insusi bagajul benefic.

In prezent, ocupi postul de Asistent Universitar in cadrul Sectiei de Scenografie al Universitatii de Arta. 
Exista conexiuni intre viziunea ta artistica si domeniul scenografiei? Daca da, care sunt acestea?

Exista sau daca nu au existat de la inceput la primul contact cu lumea scenografica, conexiunile s-au creat de la sine. Oricum scenografia este arta care insumeaza toate domeniile artistice: literatura, arhitectura, sculptura, pictura, media, etc. Spun acest lucru pentru ca in realizarea unui spectacol indiferent din ce zona ar fi (teatru, performance, eveniment, etc.) artele sus mentionate coexista iar scenograful ar trebui sa aiba iscusinta sa profite de stiinta lor.

Cum crezi ca se raporteaza un tanar artist, la scena culturala nationala si internationala?

Este greu de spus pentru ca arta este atat de subiectiva incat te pot deruta parerile unora sau altora chiar daca spui ca sunt avizate. Cred ca oportunismul si “cunostintele” primeaza in Romania in cazul in care esti tanar si vrei sa te afirmi. International se poate sa fie altfel dar ca tanar artist roman ai nevoie de bani sa ajungi peste hotare intrucat toate manifestarile international costa si chiar daca esti selectat intr-o competitie serioasa pentru ajunge acolo primeaza partea financiara.


Utilizarea simbolurilor si structurilor cu caracter arhetipal, gama cromatica linistita si grafismul accentuat, creaza o atmosfera seducatoare si misterioasa in lucrarile tale.
Cum ai ajuns la aceasta viziune?

Prin exercitiu si foarte mult mult desen dupa corpul uman. De fapt in crearea acestui stil, un rol important l-a avut un pariu pe care l-am facut cu mine insami in studentie. Am desenat in exces figura umana deoarece observasem lipsa preocuparilor anatomice la toate clasele de picture, abstractul necontrola si pop art-ul devenise agasant, ascunzand de fapt carentele stiintei de a desena.

Care este procesul prin care alegi tema, pentru o lucrare, sau un ciclu de lucrari? De unde te inspiri in demersul creator?

De orinunde, in mod special plec de la un text dar nu este obligatoriu.

Care sunt urmatoarele proiecte artistice pe care le planuiesti?

Am un angajament de curatoriat ce se va deschide de pe 30 aprilie – 14 mai si un proiect “ABSURD” ce reflecta tema teatrului absurd Eugen Ionescu. Este un proiect cu instalatii scenografice, actori, opera, etc.

Care sunt activitatile ce le preferi in  afara sferei profesionale?

Timpul limper incerc sa-l dedic in totalitate celor doi copii.

Un interviu sustinut de Matei Enric curator

INSAMANTAREA
130x130cm / acril pe panza

INSAMANTAREA
130x130cm / acril pe panza




_______________________________________________________________________________

Alte interviuri:
Artistul lunii ianuarie Jan Albu

 ____________________________________________________________

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu